dinsdag, april 25, 2006

VCS gaat "Cruijffiaans"

VCS gaat de zaterdag seniorenafdeling op een hoger niveau brengen. Dit plan is ontstaan naar een idee van Johan Cruijff toen hij nog coach van Ajax was. Cruijff wilde de Ajax zaterdagafdeling, die ergens onderin de Amsterdamse Bond bungelde, tot een volwaardige afdeling maken om een zo groot mogelijke kweekvijver te krijgen voor al de jonge talenten. Tegelijk bood dit die jongens die nog net niet klaar waren voor de grote sprong een tussenstap, waardoor ze niet meteen voor de club verloren hoefden te gaan. Zoals bekend spelen de zaterdagamateurs van Ajax inmiddels op het hoogste amateurniveau.


Ook VCS heeft hier nu voor gekozen, zij het natuurlijk wel op iets bescheidener schaal. Doelstelling is om binnen 3 jaar met de zaterdagselectie naar de 3e klasse te promoveren. Zodoende zal de Zaterdag ook op technisch vlak een toegevoegde waarde voor VCS krijgen en zullen verschillende doorstromingen van spelers kunnen ontstaan. Met de zondagsenioren streeft VCS ernaar om binnen afzienbare tijd te promoveren naar de 1e klasse.

Zoals vermeld, is een andere belangrijke doelstelling van de "cruijffiaanse" aanpak om te voorkomen dat jonge, talentvolle A-spelers vertrekken op het moment dat zij het eerste zondagelftal niet (direct) halen. VCS heeft daar in de afgelopen jaren flink last van gehad. Dit komt mede doordat het niveau van de jeugdspelers dermate hoog is, dat zij de zaterdag niet als een optie beschouwen. Met de nieuwe aanpak moet de zaterdagafdeling tevens gaan fungeren als vangnet en tussenstation, waar jonge spelers kunnen rijpen en klaargestoomd worden voor een nog hoger niveau, tezamen met oudere, meer ervaren spelers.


Om de ambitieuze plannen te kunnen realiseren, is een technische commissie geïnstalleerd die zorg zal gaan dragen voor een volledige technische integratie van de jeugd, de zondagselectie en de zaterdagselectie. De technische commissie zal bestaan uit vertegenwoordigingen van de jeugd, de zaterdagsenioren, de zondagsenioren en de bestaande keepersopleiding. De commissie moet dienen als het cement tussen de afdelingen en krijgt een adviserende, coördinerende en uitvoerende taak.


VCS heeft met deze doelstellingen gekozen voor interne groei en een verdere verhoging van haar huidige status binnen het amateurvoetbal, wat vervolgens ook weer moet leiden tot externe groei. In dit kader past ook de renovatie van het complex. Vanaf 2007 zal VCS de beschikking hebben over een eigen kunstgrasveld en wordt het gehele complex door de gemeente onder handen genomen.


Op de plannen is door veel leden en oud-leden positief gereageerd. Een aantal oud-spelers heeft al verzocht om meer informatie over de toekomst van de zaterdagafdeling. Op 18 mei zal om 19:30 uur in de kantine van VCS een informatie-avond worden gehouden. Een ieder die geïnteresseerd is kan deze avond bijwonen. Voor verdere informatie kan men zich ook richten tot Barry Schols (tel. 06 - 24454625) of Oscar Tellekamp (tel. 06 - 21564644).